Solenergi

Solenergi – Så fungerar det
Det finns olika slags solceller (mono-, polykristallina, tunnfilm, etc.). Solceller skall inte förväxlas med solfångare. Solfångare producerar varmt vatten och solceller producerar likström från solens instrålning. För att denna ström skall kunna användas i ett vanligt hushåll måste strömmen omvandlas till växelström, detta görs i en s.k. växelriktare (engelska inverter). Hushållets elcentral leder strömmen antingen till hushållets egen förbrukning (om det finns en last) eller ut i elnätet (om det saknas en last). Principen är densamma för båda villa och annan fastighet.
Utgångspunkten är alltså att du i första hand tillverkar elektricitet för eget bruk. Vi saknar idag möjlighet att på ett kostnadseffektivt sätt lagra elektricitet. Att lagra elektricitet i batterier i tillräcklig mängd för att försörja ett helt hushåll skulle bli orimligt dyrt. Turligt nog finns möjligheten att få avsättning för din överskottsproduktion hos ett växande antal energibolag. Du säljer alltså ditt överskott i egenskap av mikroproducent

Solvärme i Sverige
Ett vanligt villatak i Sverige tar emot ungefär sex gånger så mycket solenergi som villan förbrukar. Årsmedelvärdet för solinstrålning i Sverige är nästan lika hög som i Tyskland och centrala Europa. Sverige har bra förutsättningar för att ta tillvara på soles gratisenergi för varmvatten och värme.
Ett solvärmesystem från Svesol kan ge hela behovet av varmvatten och värme mellan fyra och åtta månader om året. Hur mycket gratis energi ett solvärmesystem ger har ett direkt samband med hur lång tid solen lyser. Det betyder att du kan få mycket solenergi från mars-april till september-oktober och ett mindre tillskott mellan november och februari när solen inte visar sig lika många timmar om dagen.
För att ta tillvara på solenergi måste vi ha en förbrukning i samband med att solen lyser. Vi lagrar solens energi i en ackumulatortank ett par dagar, men vi kan inte lagra energi från sommar till vinter. Därför påverkar förbrukningen hur mycket energi solfångarna kan ge.
Våra flexibla solvärmesystem har alltid en kompletterande värmekälla, exempelvis pelletspanna, vedpanna, vattenmantlad kamin, värmepump, fjärrvärme eller elpatron. I många fall ger solvärmeanläggningen synergieffekter som ökad verkningsgrad och längre livslängd på den kompletterande energikällan, på så vis kan solvärmeanläggningen ge en större nytta än den direkta solenergin. Livslängd och avskrivningstid blir också längre för tex en pelletspanna eller värmepump om den får vila halva året när solfångarna gör jobbet.