Vakuumtoaletterna fungerar jättebra

Vanliga toaletter kräver mycket vatten och ibland är förutsättningarna sådana att det inte är möjligt att koppla in sig på det kommunala avloppsnätet. Lösningen blir då vakuumtoaletter som bara kräver en bråkdel av den mängden vatten (en halv liter jämfört med 6 liter) mot vad en vanlig toalett gör. Kaggebo Fritidshusområde använder numera Jet vakuumtoaletter i den gemensamma fritidsanläggningen.

Kaggebo är Sveriges näst största fritidshusområde.Här ligger 400 hus med närhet tillbadplats, vacker hamn och tennisbanor, bastuoch pooler. På området ligger en gemensamfritidsanläggning, där bastu etc finns och äventoaletter. På grund av besvärliga markförhållanden är det problematiskt och kostsamt attansluta sig till det kommunala avloppet ochistället använder de sig av vakuumtoaletter.

− Det är mycket berg i kusttrakterna somgör det besvärligt att gräva ner tankar medvakuumtoaletterna klarar man sig med mindretankar, säger Bernt Söderberg som är förvaltarei Kaggebo.

− En sak som är positivt är att höjdskillnaderinte spelar någon roll eftersom avfallet transporteras under tryck. Kaggebo har använts sigav vakuumtoaletter under många år men när deblev slitet gick de över till Jets från Combu-Tech. Idag har de fyra toaletter och en pissoar.

− Vi letade nytt vakuumsystem och hittadedå Jets, som vid den tiden bara fanns i Norge. Det var lite krångligt att behöva ta delarfrån Norge tidigare men nu fi nns det service i Sverige också genom CombuTech, det är skönt. Bernt säger att toaletterna sköter sig helt och hållet själva. Det enda de behöver göra är attrengöra dem.

– Det tog ett tag att komma på att detbehövdes ett speciellt rengöringsmedel, detvanliga fungerade inte med vakuum. Det bildas urinsten i rör och pump p.g.a. att man använderså lite spolvatten och vanliga rengöringsmedel hjälper inte mot urinsten. Fördelen med vakuum jämfört med vattentoaletterär att avfallet pumpas precis som påfartyg, fl ygplan och tåg, vilket är mycket meramiljövänligt eftersom det kräver mycket mindrevatten.

− Med tanke på alla diskussioner om miljötycker jag att vakuumtoaletter ligger helt rätti tiden. Det är väldigt vattenkrävande medvanliga toaletter, vilket är ganska onödigt närdet inte behövs. En av de boende i områdethar samma system i sin villa och jag skulle bliförvånad om det inte kommer mer och meräven i hyresfastigheter i framtiden.

Gratis rådgivning

Boka gratis hembesök med diplmerad energivägledare.

Läs mer
Öppettider

Mån-Ons stängt
Tors: 9.00-17.30
Fredag: 9.00-16.00
Lördag: 10.00 - 13.00
Stängt 12.00-13.00 (mån-fre)

Läs mer
ROT-avdraget

Glöm inte att utnyttja ROT-avdraget och spara pengar på alla installationer. Kontakta oss för mer information.

Läs mer
Till toppen

Vår hemsida använder sig av cookies. Genom att fortsätta surfa på sidan godkänner du att vi använder cookies. Klicka här för mer information.

Jag förstår