”Vi är glada att vi bytte till bergvärme”

Hultsfreds orienteringsklubb hade problem med att varmvattnet inte räckte till alla som ville duscha. Dessutom började räkningen för uppvärmningen bli väldigt dyr. Efter att ha bytt till bergvärme har de nu varmvatten till alla och energikostnaderna har sjunkit med över 60 procent.

När vi pratar med Arne Sävenstrand i Hultsfreds orienteringsklubb har han passande nog precis varit ute och orienterat. Hanoch många andra veteraner samlas varje torsdag och orienterartillsammans och de om några har märkt av vilken skillnad detblivit med den nya bergvärmepumpen.

− Absolut. Vi kan vara uppemot 50 personer som ska duschaoch så många räckte aldrig varmvattnet till tidigare, säger ArneSävenstrand.

− Tidigare räckte det kanske till 10-15 personer innan mankände att det började bli kallt. Sen fi ck man vänta 10-15 minuterinnan det blev varmt igen. Det hela började vid ett årsmöte i februari 2010 när frågan omuppvärmningssystemet kom upp. Den gamla oljepannan var från1994 och i takt med att oljepriset gått upp hade man mer och mergått över på el-patronen som satt i oljepannan. När nu även elprisetskjutit i höjden var de överens om att något behövde göras,efter att ha värmt klubbstugan med vattenburen el det sista. Detsom fällde avgörandet var en frikostig medlem.

− En av våra medlemmar ställde sig upp och begärdeordet. Han var beredd att skänka 50 000 kronor till klubben omvi bytte värmesystem och satsade på bergvärme. Då tog vi ettomedel bart beslut på att byta.Att det skulle bli just bergvärme var det egentligen aldrig någotsnack om. I klubbstugan fanns redan det vattenburna systemet sedan oljeuppvärmningen och precis utanför huset fanns det berg. Arne som är gammal elektriker fick i uppdrag att ta in offerter.De tog in sammanlagt fem offerter och fick besök av bland annat Energihuset.− Det kändes bra från början och det gick lätt att diskutera meddem. Vi tyckte också att det hade en väldigt bra lösning till oss iThermia G2.Nu är det inte bara varmvattnet som varit positivt med bytet till bergvärme. Elräkningen är numera betydligt roligare att öppna.

− Ja, det kan man säga. Tidigare gjorde vi av med cirka22-23 000 kWh/år men nu är vi nere på 6-7 000. Vi är väldigtnöjda med bytet.

Gratis rådgivning

Boka gratis hembesök med diplmerad energivägledare.

Läs mer
Öppettider

Mån-Ons stängt
Tors: 9.00-17.30
Fredag: 9.00-16.00
Lördag: 10.00 - 13.00
Stängt 12.00-13.00 (mån-fre)

Läs mer
ROT-avdraget

Glöm inte att utnyttja ROT-avdraget och spara pengar på alla installationer. Kontakta oss för mer information.

Läs mer
Till toppen

Vår hemsida använder sig av cookies. Genom att fortsätta surfa på sidan godkänner du att vi använder cookies. Klicka här för mer information.

Jag förstår