Det är bekvämt med solenergi

2005 satte Christer Nysten utanför Gamleby in en vedpanna i ett av husen på tomten. Via kulvertar förser han sedan både villan på 170 kvadratmeter samt ett mindre hus som han hyr ut med värme. Hösten 2011 kompletterade han anläggningen med solfångare, mest för att det är bekvämt.

Årets sommar, med väldigt lite sol, har såklart inte varit optimal för alla som använder sig avsolpaneler för varmvatten. Christer Nysten, som installerade sina solfångare hösten 2011har ändå haft god nytta av de strålar som solenändå gett.

− Absolut, det har fungerat bra i sommar. Enligt Tom på Energihuset så har jag optimaltläge på mina solfångare. De ligger rakt i söderlägemed bra vinkel på taket och inget somskuggar framför. Jag har inte behövt elda enenda gång i sommar, säger Christer nöjt. För även om Christer har egen skog och tillgång till hur mycket ved som helst så var det just det här med eldande som han ville slippa.

− Jag hyr ut ett hus på tomten där värmeningår, därför är det väldigt skönt om det går så smidigt som möjligt. Det är skönt att solfångarna kan stötta med värme och minska arbetet. Faktum är att det pumpar på lite även idag(en inte alltför solig dag i mitten av oktober)och solfångarna gör att det aldrig är jättekallt i tanken. Christer hade hört att Energihuset i Vimmerby var duktiga på solenergi så när hanhade bestämt sig för att satsa på solenergi tog han kontakt med dem. Christer har nu 12 solfångare (cirka 25 kvadratmeter) som heter Svesol Favorit på taket och förutom solpaneler har Christer även en vedpanna med ackumulatortank på 6 kubikmeter. Hela anläggningen byggde Christer 2005 i ett mindre hus påtomten. Boningshuset och huset han hyr utförses sedan med värme via nygrävda kulvertar. Även fast ackumulatortanken var förberedd försolvärme så var Energihuset tvungna att byggaom den för att det skulle fungera perfekt.

− Ja, det fi ck bli lite special. De fi ck monterapå en värmeväxlare och det har fungerat jättebra.

Gratis rådgivning

Boka gratis hembesök med diplmerad energivägledare.

Läs mer
Öppettider

Mån-Ons stängt
Tors: 9.00-17.30
Fredag: 9.00-16.00
Lördag: 10.00 - 13.00
Stängt 12.00-13.00 (mån-fre)

Läs mer
ROT-avdraget

Glöm inte att utnyttja ROT-avdraget och spara pengar på alla installationer. Kontakta oss för mer information.

Läs mer
Till toppen

Vår hemsida använder sig av cookies. Genom att fortsätta surfa på sidan godkänner du att vi använder cookies. Klicka här för mer information.

Jag förstår