”Det är fantastiskt att det fungerar så bra”

Med tillgång till egen ved var det naturligt att fortsätta elda med just ved. Men för att komplettera vedpannan och spara energi valde Nils-Erik Gustafsson även att satsa på solenergi. Tack vare sitt nya system sparar han mycket energi men också arbete då han inte behöver elda lika ofta.

Nils-Eriks gamla vedpanna var från 1983 ochinte särskilt effektiv. Nu har han bytt till enSvanenmärkt modell från Effecta på 35 kWoch med en verkningsgrad över 90 procent.Inte nog med att det sparar energi så sparar detockså arbete.

− Idag räcker det att jag tänder en gång omdagen. Det tar mig 10 minuter och är väldigtproblemfritt, säger Nils-Erik Gustafsson. Den höga verkningsgraden kommer av attvedpannan är Lambdastyrd, en censor mäterrökgaserna och anpassar lufttillförseln för bästaverkningsgrad. Eldar i vedpannan gör Nils-Erik bara från sen höst till tidig vår. Däremellan behöver han inte göra någonting alls för attfå varmvatten i kranarna, det sköter solfångarnapå taket. Solfångarna heter Vac 3 från Effectaoch är av typen vakuumrör och sammanlagthar Nils-Erik 9 kvm på taket. Tidigare användesig Nils-Erik av en varmvattenberedare påsommaren för att få varmvatten.

− Det behöver jag definitivt inte längre. Anledningen till att jag bytte ut den var att jagville spara el, och så vill man ju vara modernoch det kändes som en väldigt bra lösning, säger Nils-Erik med ett skratt. El lär Nils-Erik spara en hel del med sittnya system. Att det blev Energihuset som leverantör kommer av en tidningsartikel Nils-Erik läste om Energihuset.

− Det rådde ingen tvekan om att Tom ären duktig energirådgivare, så jag kontaktade Energihuset. Jag fick direkt förtroende för dem och deras montörer är också väldigt skickligaoch de gjorde ett snyggt arbete. Idag har jag sammanlagt tre ackumulatortankar varav en äravsedd för solfångarna. Är det riktigt soligt ute och tanken blir varm kan jag öppna upp och värma även de andra tankarna med solenergi. Jag tycker det är fantastiskt att tekniken fungerar så bra.

Gratis rådgivning

Boka gratis hembesök med diplmerad energivägledare.

Läs mer
Öppettider

Mån-Ons stängt
Tors: 9.00-17.30
Fredag: 9.00-16.00
Lördag: 10.00 - 13.00
Stängt 12.00-13.00 (mån-fre)

Läs mer
ROT-avdraget

Glöm inte att utnyttja ROT-avdraget och spara pengar på alla installationer. Kontakta oss för mer information.

Läs mer
Till toppen

Vår hemsida använder sig av cookies. Genom att fortsätta surfa på sidan godkänner du att vi använder cookies. Klicka här för mer information.

Jag förstår